ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK 2022

Napelemes rendszer kialakítása Tornyospálca Polgármesteri Hivatalának épületén

Napelemekkel termelnek energiát Tornyospálcán

Új „funkcióval” bővül a tornyospálcai polgármesteri hivatal épülete, hiszen ezután már nem csak a polgárok napi ügyintézésének ad helyet, hanem részt vállal a település energiaracionalizálásban is az épület tetejére kihelyezett napelemek révén.

Tornyospálca Önkormányzata 25 595 625.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Helyi hő-, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című pályázati konstrukción az Új Széchenyi Terv keretében. A beruházásból a polgármesteri hivatal épületén napelemes rendszer kiépítésére került sor. A támogatási intenzitás 85%.

Hazánkban a Környezet-és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata. A KEOP egyik kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és az EU energiapolitikával – a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben. Ennek is feltétele a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása, a hazai energiahordozó forrásszerkezet kedvező befolyásolása a hagyományos energiaforrások felől a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulás elősegítésével. Általános cél a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, ezen belül a megújuló energiaforrásokon alapuló hő- és villamos energia termelés szerepének növelése az összenergia felhasználáson belül és ezen keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkentése.

E célkitűzéseket szem előtt tartva, Tornyospálca Község Önkormányzata 2011-ben az energiaköltségek csökkentése jegyében környezetbarát beruházás megvalósításába kezdett. A pályázat révén elnyert több mint 25,5 millió forint támogatásból a polgármesteri hivatal épületén napelemes rendszer kiépítése valósult meg. A hivatal magas áramfelhasználásából eredő fenntartási költségeinek racionalizálása érdekében egy költség- és energia hatékony megoldás mellett döntöttek. Így valósították meg a napelemes villamos energia előállítását, mely egyben egy környezetbarát energiatermelés módszer bevezetését is jelenti. A 20,16 kWos teljesítményű napelemes rendszer által előállított villamos energia éves szinten 23 184 kWh. Az Önkormányzat a beruházás megvalósításával biztosította a polgármesteri hivatal épületének energiaracionalizálását, mellyel jelentős rezsiköltséget takarít meg és jó példaként szolgál a térségben hasonló projektek megvalósításához.

Kedvezményezett: Tornyospálca Község Önkormányzata (4642 Tornyospálca, Rákóczi u. 23.)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Tornyospálca applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

4642 Tornyospálca
Rákóczi utca 23.
tornyospalca@tornyospalca.hu
Telefon: +36 45 445 001
Fax: +36 45 445 001
Régi weboldal: tornyospalca.localinfo.hu/

tornyospálca-a-facebookon-kép

Ügyfélfogadás:
Hétfő: 8.00 - 12.00
Kedd: 8.00 - 12.00
Szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 12.00

Tornyospálca Önkormányzat