VÁLASZTÁSI INFORMÁCIÓK

Vissza a hírekhez

Ebzárlat

Ebzárlat

2024-08-01 10:16

2024. július 30. napjától minimum 90 napig ebzárlatot rendeltek el Anarcs, Aranyosapáti, Benk, Eperjeske, Fényeslitke, Győröcske, Gyulaháza, Jéke, Kisvárda, Komoró, Lónya, Lövőpetri, Mándok, Mátyus, Mezőladány, Nyírlövő, Pap, Szabolcsbáka, Tiszabezdéd, Tiszakerecseny, Tiszaszentmárton, Tornyospálca, Tuzsér, Újkenéz, Záhony, Zsurk települések teljes területére.

Az ebzárlat ideje alatt a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A településen összevezetéses eboltás tartható, csak az ilyen módon felszerelt kutyák vezethetők fel az oltásra.

A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozó intézkedés alól.

 

A Lakosság Figyelmébe!

2024. júliusban Tiszamogyorós településen is veszettséget állapított meg rókában az állategészségügyi szolgálat. Az ukrán határ menti területen 2023. őszétől több eset is előfordult.  

A magyarországi rókaállomány veszettséggel való fertőzöttségének kizárása; a veszettség esetleges megjelenésének minél előbbi felderítése; illetve az emberi megbetegedések megelőzése érdekében az alábbiakra hívom fel a figyelmüket.

-A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet – 4. § (1) bekezdése alapján minden 3 hónaposnál idősebb kutyát kötelező évente veszettség ellen beoltatni. Ajánlott a macskák veszettség elleni oltása is.

-Valamennyi idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő emlős állat, illetve madár észlelése esetén jelezni kell azt a szolgáltató vagy hatósági állatorvosnak, vadon élő állatok esetén a vadászatra jogosultnak, vadászati hatóságnak. A veszettség tüneteiről és a veszettség gyanújáról bővebb, közérthető információ olvasható a NÉBIH tematikus honlapján: veszettsegmentesites.hu.

-A betegségre gyanús vagy természetellenesen viselkedő állatot – amennyiben az elzárása egyáltalán lehetséges és veszély nélkül megtehető – olyan helyre kell elkülöníteni, ahol más állatokkal nem érintkezhet.

- Amennyiben külterületen elhullottan talált rókát vagy egyéb vadon élő emlősállat hulláját észleli, hagyja érintetlenül és jelezze azt a területen működő vadászatra jogosultnak.

 

 

 

                                                                                        dr. Tamás Péter Ferenc

                                                                                        vármegyei főállatorvos

                                                                           Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei

                                                                                               Kormányhivatal




További hírek

Áramszünet

Áramszünet

Megtekintés
Heti menü

Heti menü

Megtekintés
Véradás

Véradás

Megtekintés
Használt gumiabroncs gyűjtés

Használt gumiabroncs gyűjtés

Megtekintés

Képgalériák

Közvilágítási hibabejelentő

Közvilágítási hibabejelentő

Tornyospálca applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

4642 Tornyospálca
Rákóczi utca 23.
tornyospalca@tornyospalca.hu
Telefon: +36 45 445 001
Fax: +36 45 445 001
Régi weboldal: tornyospalca.localinfo.hu/

tornyospálca-a-facebookon-kép

Ügyfélfogadás:
Hétfő: 8.00 - 12.00
Kedd: 8.00 - 12.00
Szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 12.00

Tornyospálca Önkormányzat